Bullet journal starten? Doe het nu!

Sinds een half jaar hou ik een bullet journal bij. En eerlijk waar: ik kan niet meer zonder. Als je er ook mee wil beginnen, dan is dit een must read! Er is trouwens geen beter moment dan nu om te starten. Waarom? Ik geef je graag 3 goeie redenen.


1 Je krijgt meer grip op je leven


Ik had mijn bullet journal - kortweg bujo - al zéker een jaar klaar liggen. Een leeg schriftje met allemaal stipjes. Eraan beginnen stelde ik uit. Want ja: "het is eigenlijk gewoon een agenda, die je mooi moet versieren met handlettering." Extra werk dus, zo dacht ik en dat schrok me af.


Een tijd geleden verdiepte ik me eindelijk toch in de how to van de bujo. Het is het idee van de Amerikaan Ryder Carroll. Hij verzon een methode om zich beter te concentreren en productiever te zijn: een systeem om druk-drukker-drukst om te zetten in meer grip op het leven. Dát trok me over de streep!2 Je piekert minder


De bujo is een agenda, dagboek en to do-lijst in één. Je pent er je afspraken, deadlines, ideeën en gedachten in neer. Ik ben altijd een persoon geweest met dagelijkse to do-lijstjes en rondslingerende post-its met ideeën en dingen die ik niet mag vergeten. In plaats van rustig in te slapen, bleven mijn gedachten stromen.


Sinds ik mijn bujo in gebruik nam, is mijn hoofd veel rustiger. Ik weet dat ik alles op één plaats gebundeld heb en niks kan vergeten. 's Avonds bekijk ik eventjes mijn planning voor de dag nadien en schrijf ik kort mijn gedachten neer van de dag. Het is alsof alles op het blad blijft plakken en ik minder stof te verteren heb.


3 Je zorgt beter voor jezelf


Mijn bujo werd op heel korte tijd mijn beste vriend. Ik heb méér tijd, ik krijg méér gedaan en vooral: ik zorg véél beter voor mezelf. In plaats van elke dag een ellenlange to do-lijst te hebben, die je vermoeit, heb ik dankzij mijn bujo geleerd om niet te óverplannen.


Ik leef meer in het nu. De methode zegt je om niet té véél en té vér vóóruit te plannen en dat werkt écht. In mijn weekoverzicht plan ik op een haalbare manier taken in. Ik ben minder gefrustreerd over dingen die ik nog moet doen en zag snel in dat ik vroeger te veel wilde op een dag.


Iedere week neem ik ook een habit tracker op in mijn bujo. Ik betrap me erop dat ik - zeker nu ik veel thuis ben - niet voldoende beweeg, ontspan, fruit eet en drink. Door mijn dag 's avonds kort te overschouwen, krijg ik elke dag een vriendelijke reminder zwart-wit op papier om goed voor mezelf te zorgen.Overtuigd? Gewoon beginnen!


Ik schrijf élke dag in mijn bujo. Iedere zondag maak ik een weekplanning met habit tracker. Iedere maand een maandoverzicht met takenlijst. En néé, dat is niet veel werk. Dankzij het bujo-systeem noteer je alles beknopt. Je kán natuurlijk total loss gaan in je boekje, als je handletteren leuk vindt, maar een mooie vormgeving is zeker niet nodig. De bujo draait vooral om rust in je hoofd en leven.


Ready? Nummer eerst de pagina's van je boek - sommige bujo's zijn al genummerd. Vooraan maak je een inhoudstafel. Zo vind je later makkelijk terug waar je wat schreef. Je maakt ook een jaarkalender voor evenementen, taken en afspraken in de verre toekomst. Maak je een nieuw maandoverzicht? Check dan daar of je iets moet inplannen. Ik schrijf in mijn bujo ook lijstjes: nog te lezen boeken, uittips in eigen land, films, creatieve ideeën ...Kan ik jou helpen?


Atelier E biedt allerlei creatieve workshops aan, onder meer over hand- en brushletteren, maar ook aan de slag gaan met de bujo is een optie. Of misschien ben je op zoek naar unieke handgeschreven decoratie voor je feest? Een unieke prop voor een fotoshoot? Een origineel kaartje? Een boodschap op een raam? Contacteer me gerust en dan bespreken we samen je wensen!


  • Gray Instagram Icon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Pinterest Icon

© 2020 - Atelier E - Sint-Truiden, België

Tot uiterlijk 15/3/2022 kandidaat-ondernemer

bij Ondernemersatelier cvba so - Starterslabo Limburg
Windekestraat 1, 3600 Genk | 089 36 57 71 | lim@starterslabo.be 
BTW BE 0876 478 439 

Foto's: eigen materiaal & véél van Spot Workshops | Leen Van de Sande