top of page

DIY - Eenvoudig én modern bijenhotel

Hou jij van moestuinieren of heb je graag fruit in je tuin? Dan is het goed om bijen naar je tuin te lokken. Zet voldoende bloemen in je tuin en help de zoemende bijtjes ook een handje door hen onderdak te geven. Met een zelfgemaakt bijenhotelletje, uit gerecupereerd materiaal!


Bijtjes zijn ontzettend goed om in je tuin te ontvangen. Als je een fruitboom of een moestuin hebt, wordt die beter bestoven. Doordat wij mensen meer gebouwen en wegen maken, krijgt het bijenvolk het almaar moeilijker. Het vindt moeilijker een plekje om te vertoeven.


Daarom is het interessant om onderdak te verlenen aan die nuttige insecten. Heel vaak ziet een bijenhotel eruit als een houten huisje, maar het kan ook véél eenvoudiger. Je kan het hele jaar door een hotelletje plaatsen. Wees daarna geduldig, want het kan een tijdje duren voordat er bezoekers in wonen.


Wat heb je nodig?

· Lege blikken

· Restjes touw

· Alleslijm

· Boormachine

· Schroevendraaier of schroefmachine

· Plug, schroef en sluitring (rondel)

· Vulling voor je hotel: twijgjes, holle buisjes, schaafsel, dennenappeltjes…


Bijenhotel in 6 stappen


1. Lijm het begin van jouw touw vast met wat alleslijm.

2. Omwikkel het blik.

3. Eindig zoals op de foto. Lijm vast en knip daarna het uiteinde kort.

4. Boor een gat in de onderkant van het blik

5. Boor een gat in de muur. Bevestig het blik aan de muur met een schroevendraaier of schroefmachine.

6. Vul je hotel… and play the waiting game.


Tip: De beste plek voor je hotel is op een zonnige, windvrije plek. Wat beschutting tegen de regen is ook interessant. Plaats het hotel altijd minstens één meter van de grond af en niet hoger dan twee meter. Denk goed na over de plek en verplaats het hotel daarna niet meer. Het kan de insecten verstoren.


Veel plezier!


 

Nog meer thuis creatief aan de slag?


Atelier E biedt allerlei online cursussen aan. Weven, haken, macramé, bullet journal... Op de webshop vind je ook allerlei creatief materiaal, zoals het macramégaren uit de DIY-Bijenhotel.

Ook organiseer ik op regelmatige basis creatieve workshops en retreats.


bottom of page