top of page

Maak je eigen kefirlimonade

Zelfzorgtip: maak je eigen limonade van waterkefirkorrels. Supergezond én lekker!

Ik deel graag mijn ervaring en recept met je.


Kefir is goed voor je lichaam. Het is erg heilzaam voor je darmen en daarmee ook voor je algemene gezondheid. Waarom? Waterkefir is eigenlijk een natuurlijke probiotica, levende micro-organismen die een positief effect hebben op je gezondheid. Ze wapenen je onder meer tegen ziekteverwekkende bacteriën en beschermen je darmwand.


Soigneer je lichaam


Zelf had ik jaren last van rommelige darmen. Als je net als ik gevoelig bent voor stress, dan is je dat wellicht ook bekend. Stress slaat immers op je darmen. Liggen je darmen constant overhoop, dan heeft dat effect op gáns je lichaam. Verstoorde darmen zijn nu eenmaal vermoeiend. Hoe meer moe je wordt, hoe meer je dat lichamelijk én op de duur ook mentaal zal voelen. Goed zorg dragen voor je darmen is dus key!


Je hebt twee soorten kefir: waterkefir en melkkefir. Ik heb het hier over de kristalachtige korrels voor in water. De korrels kun je blijven hergebruiken én ze vermeerderen zichzelf! Doordat waterkefir leeft, groeit het tijdens het limonadebereidingsproces. Na een tijdje kan je de extra porties dus gaan uitdelen aan de mensen rondom je! It's a gift that keeps on giving!
Waar kopen?


Vraag eens rond in je omgeving of iemand er heeft. Sowieso kan hij of zij je snel een portie geven om mee te starten. In veel natuurwinkels vind je er ook en via het internet kun je ze ook bestellen, onder meer via Mani Vivendi.


How to limo?

Kefirlimo maken is poepsimpel! Zo doe ik het:

 • Vul een bokaal met ongeveer 1,5 liter water.

 • Doe er 50 gram rietsuiker bij en roer eens door.

 • Snij een halve citroen in schijfjes. Doe die erbij.

 • Halveer een vijg. Doe erbij. Je kan ook een handje rozijnen gebruiken in plaats van de vijg.

 • Doe 2 eetlepels waterkefirkorrels in de bokaal. Opgelet: De korrels verdragen geen metaal, gebruik een plastic of houten lepel.

 • Leg een keukendoek over de bokaal en laat 36 à 48u staan. Nu begint het gistingsproces. Doe er geen deksel op, want als de druk te hoog wordt: boem! :-) Als de stukken vijg of rozijnen drijven, heeft je drank genoeg gegist.

 • Gebruik een plastic zeef om enkel je drank over te houden. De vijg of de rozijnen eet ik in mijn ochtendyoghurt. :-)

Nu kan je meteen een nieuwe bokaal klaarmaken. Doe je dat nog niet, dan kun je de korrels gewoon in de koelkast bewaren door ze in water te leggen met een lepeltje rietsuiker erbij.


Smaakjes


Je kan de drank nu al drinken als je dat wil. Zet dan gewoon in de koelkast. Kefirlimo smaakt van nature een beetje zurig. Ik drink het vaak gewoon zo, maar even vaak experimenteer ik nog wat met de smaak! Dan doe je in je drank eerst nog wat smaakmakers en laat je de bokaal nog eens 12u staan. Dit deed ik al en vond ik heel lekker:


 • Appelcake: sap van een halve citroen, kaneelstokje, halve appel in schijfjes, handje rozijnen

 • Strawberry fever: vier gehalveerde aardbeien en een handje rode bessen

 • Sweet tooth: twee gehalveerde gele pruimen en een handje rode bessen

 • Peachy: drie perziken in partjes en kaneelstokje

 • Peer-fectie: een zoete peer in schijfjes en kaneelstokje

 • Elderflower: een scheutje vlierbloesemsiroop en stukje gember


Als jij aan het kefirren slaat, laat het me dan weten door me te taggen op Instagram. Dan kan ik met je meegenieten! Cheers!


 

Zin om nog meer zelf te maken?


Bekijk de andere blogposts, laat je inspireren en ga zelf aan de slag.


Samen creatief aan de slag?


Atelier E biedt allerlei creatieve workshops aan!

Heb je zin in een creatieve activiteit met vriendinnen, collega's, familie bij jou thuis? Of zoek je iets leuks voor een vrijgezellen, verjaardagsfeest of een doorsnee zondag?

Dat kan! Ik kom naar jou toe en zorg voor al het materiaal.

bottom of page