Maak zelf vlierbloesemsiroop voor in je cocktail

Quarantainetip: ga op vlierbloesemjacht en maak makkelijk je eigen siroop voor bij het aperitief. Dik scoren bij je bubbel! Elk jaar rond deze periode staat de vlier in bloei. Je vindt ze overaaaal!


In het begin merkte ik nergens vlierbloesems op, maar nu ik aandachtiger naar m'n omgeving kijk, merk ik de plant óvérál op. De siroop is lekker met wat bruiswater voor een frisse limonade of met prosecco of cava om zelf een feestelijke Hugo te maken. Succesje dus voor je bubbelaperitief!


Trek op pad met een emmer en een (snoei)schaar en zoek naar de mooie witte bloemetjes. Kijk goed naar de foto hiernaast. Zoek volle, open schermen, laat die met nog veel knopjes hangen. De smaak zit namelijk in de bloemetjes en het stuifmeel!


Schud aanwezige insectjes voorzichtig van de schermen af. Ga ze vooral niet onder de kraan afspoelen, want dan was je alle smaak weg. Klaar om te beginnen? Ik deel je nu mijn succesreceptje! Super makkelijk en oh zo lekker!
Mijn succesrecept voor heerlijke siroop


Ik maak telkens een grote hoeveelheid vlierbloesemsiroop. Omdat het makkelijk is, lekker, lang houdbaar én leuk om cadeau te doen. Knip een 65-tal schermen voor ongeveer 5 liter siroop. Knip het dikkere deel van de steel weg en doe ze in een grote pot of propere emmer.


Overgiet de bloesems met water tot ze onder staan. Ik gebruik ongeveer 4 liter water. Neem 2 à 3 citroenen. Snij ze in dunne schijfjes en leg ze over je bloesems. Zet de pot in de frigo gedurende 36 uur. Ik plaats een bord over de massa, zodat de bloesems niet boven komen drijven. De bloemetjes worden anders snel bruin.

Zeef alles zodat je helder vocht overhoudt. Een gewone zeef filtert naar mijn mening niet voldoende. Daarom gebruik ik een zogenaamde kaasdoek. Ik koop de mijne bij Dille en Kamille. Knijp nadat je alle vocht gezeefd hebt, ook nog alle citroenen en bloemetjes uit. Daar zit ontzettend veel smaak in.


Voeg nu per liter vocht één kilo kristalsuiker toe en breng aan de kook. Roer tot de suiker opgelost is. Steriliseer terwijl je flesjes: ik leg de mijne eventjes in een andere pot met kokend water. Kies voor flesjes die goed afsluiten. In dat geval is je siroop zeker een half jaar houdbaar! Ik koop de mijne bij Ikea. Schep eventueel opkomend schuim weg en giet je siroop daarna in je flesje. Sluit meteen af.


How to Hugo


Vlierbloesemsiroop is een caloriebommetje, maar zondigen met mate mag, hè! We verdienen allemaal een lekker aperitiefje in deze quarantainetijden. Een Hugo doet verlangen naar de zomer en geeft je een instant vakantiegevoel.Zo drink ik mijn Hugo liefst:

  • 150 ml prosecco of cava

  • 50 ml bruiswater

  • 3 el van jouw eigen vlierbloesemsiroop

  • werk af met wat blaadjes verse munt en een schijfje limoen

Als jij aan het bubbelaperitieven slaat met je eigen siroop, laat het me dan weten door me te taggen op Instagram. Dan kan ik met je meegenieten! Cheers!


Zin om nog meer zelf te maken?


Bekijk de andere gratis DIY's, laat je inspireren en ga thuis aan de slag.


Samen creatief aan de slag na corona?


Atelier E biedt allerlei creatieve workshops aan!

Heb je zin in een creatieve activiteit met vriendinnen, collega's, familie bij jou thuis? Of zoek je iets leuks voor een vrijgezellen, verjaardagsfeest of een doorsnee zondag?

Dat kan! Ik kom naar jou toe en zorg voor al het materiaal.

  • Gray Instagram Icon
  • Grijs Facebook Icon
  • Gray Pinterest Icon

© 2020 - Atelier E - Sint-Truiden, België

Tot uiterlijk 15/3/2022 kandidaat-ondernemer

bij Ondernemersatelier cvba so - Starterslabo Limburg
Windekestraat 1, 3600 Genk | 089 36 57 71 | lim@starterslabo.be 
BTW BE 0876 478 439 

Foto's: eigen materiaal & véél van Spot Workshops | Leen Van de Sande