top of page

Hoe ik zelfcompassie integreer in mijn bullet journal

Mijn bullet journal is mijn agenda, mijn encyclopedie, mijn compagnon, mijn steun en toeverlaat, mijn groei-instrument... Nogal wat complimenten aan het adres van een boekje, am I right? In deze blogpost leg ik je uit waarom ik zo met complimenten strooi.

Een weekly spread in mijn bullet journal, met ruimte voor zelfcompassie

In januari had ik een beetje een dipmaand. Da's oké. Misschien heeft het te maken met het weer? En ben ik daardoor somber? Misschien... misschien... misschien.... Als mens zoeken we snel verklaringen voor hoe we ons voelen. We beredeneren het, we piekeren erover. We zijn streng voor onszelf, houden onszelf klein, overladen ons met zelfkritiek.


Ik heb me de voorbije jaren een andere levenshouding aangemeten: een bewustere, tragere en creatievere levensstijl. Eentje waarin zelfcompassie centraal staat. Zelfcompassie heeft niets te maken met zelfmedelijden, wel met mildheid: jezelf steunen en betrokken zijn bij hoe je je voelt.


Praten tegen jezelf alsof je tegen je beste vriend praat


Je praat op een begripvolle manier met jezelf:


Wat voel ik? Wat was vandaag moeilijk? Je geeft het geen verklaring.

Bijvoorbeeld: Ik voel me vandaag verdrietig.

Erken dat het menselijk is.

Bijvoorbeeld: Ik ben vast niet de enige die zich vandaag verdrietig voelt. Het is oké om af en toe verdrietig te zijn.

Geef jezelf een vriendelijke boodschap die je beter doet voelen.

Bijvoorbeeld: Lieve Evelien, morgen is een nieuwe dag. Wees mild voor jezelf. Je zal heus niet elke dag verdrietig zijn. Gun jezelf de tijd om op je effen te komen.


Je kan dit toepassen op elk moment van de dag, als je voelt dat je het even moeilijk hebt. Ik schrijf graag en doe dat in mijn bullet journal (lees meer over een bullet journal starten). Schrijven helpt om beter te doorvoelen. Mijn bullet journal is mijn compagnon en route, ik pas aan naargelang mijn noden van het moment. In januari paste ik dus elke dag zelfcompassie toe voor het slapengaan.


Hartjes kleuren


Zelfcompassie wordt ook wel eens heartfulness genoemd. Daarom vond ik het toepasselijk om in mijn bullet journal behalve schrijven per dag ook een klein hartje te kleuren (zie foto bovenaan).


Niet zomaar kleuren om te kleuren, wel om visueel te zien hoe begripvol, mild, lief, vriendelijk... ik voor mezelf was die dag. Want de kleur van dat kleine hartje verwees naar het grotere hart wat verderop.


* donkerrood: heel lief voor mezelf

* roze: oké, goed voor jezelf

* oranje: kan beter - kritisch, streng

* geel: niet lief - super kritisch, hard, verwijtende toon voor mezelf.


De cijfertjes in het hart verwezen naar de respectievelijke dagen van de maand.
Niet alleen brengt kleuren je tot rust, stilstaan bij jezelf en hoe je je gedraagt, is ook een eerste stap in groeien naar een bewustere, mildere houding ten opzichte van jezelf.


 

Workshop bullet journal volgen?


Blijf op de hoogte van nieuwe workshops door je te abonneren op de nieuwsbrief (onderaan op de homepagina).

bottom of page